Вршњачка обука „Безбедност на интернету“

Постављено: 12 јуна, 2021 by oskaplar Без коментара
Вршњачка обука: „Безбедност на интернету“; Насиље у школи
( Да ли знам коме да се обратим када трпим насиље?)
У петак, 11. 06.2021 одржана је вршњачка заједничка обука у одељењима 3/1 и Комбинованом одељењу 2,3. и 4.разреда, као и у одељењу 2/2 ( две радионице). Обуку је реализовао Арсеније Петровић, 7/4, члан Ђачког парламента и учесник у пројекту „Образовање за права детета“ , који се одвија у организацији и реализацији Ужичког центра за права детета и партнера (међу којима је и наша школа), а уз подршку Песталоци дечје фондације из Швајцарске.
Арсеније је један од ученика који је, на почетку школске године, прошао тренинг о правима детета и учествовао у реализацији свих акција ЂП које су иницирали и реализовали самостално, уз подршку одраслих, што се сматра највећим степеном партиципативности деце у укључивању, покретању акција и доношењу одлука о свим питањима која се директно тичу њих самих… Одржане су две радионице – акцентат: насиље на интернету и како безбедно користити интернет. Део радионица се односио и на насиље уопште, посебно у школи : колико деца знају коме треба да се обрате уколико трпе насиље или имају било каква сазнања о некој врсти насиља које се дешава у школи, ко врши насиље, ко трпи , које врсте насиља постоје, ког интензитета (нивои насиља)..:
У сјајној атмосфери, интерактивној и отвореној размени искустава, мишљења, ставова, деца су стекла веома важне и корисне информације и знања о опасностима на интернету и како их избећи. Арсеније их је, кроз ове теме, водио на веома занимљив и деци прилагођен језик и показало се опет- да је вршњачко учење веома пожељан начин рада, јер деца лакше комуницирају са вршњацима, отворенија су, немају стрес од одговарања, погрешака, веома су активна и исказују потребу да своја искуства, недоумице, па и страхове поделе са својим другарима.
Уз послужење, на крају радионице, у крајње опуштеној атмосфери, обостарно су исказали жељу да се сретну још који пут и расправљају о истим или сличним темама које ће им користити у остваривању безбеднијих услова за живот и учење у непосредном окружењу.

[nggallery id=424]

Оставите коментар

Морате бити пријављенида бисте оставили коментар

©2024 Основна школа "Димитрије Тодоровић Каплар" Књажевац