Дан борбе против вршњачког насиља

Постављено: 24 фебруара, 2022 by oskaplar Без коментара
Широм света се последњa средa у фебруару обележава као Дан борбе против вршњачког насиља. Све је почело 2007. године, када је група активиста у једној канадској провинцији покренула иницијативу, након што је канадски ученик Чарлс Мек Нил у школу дошао са розе мајицом на себи и због тога претрпео брутално насиље од својих вршњака. Ученик је розе мајицу обукао у знак подршке мајци оболелој од карцинома. Активисти су купили 50 розe мајица и поделили их његовим вршњацима у школи, који су их носили као подршку дечаку. Ученици су почели и сами да долазе у школу облачећи розе мајице, које су тако постале симбол борбе против вршњачког насиља у школама.
Међународни дан борбе против вршњачког насиља се обележава сваке године, последње среде у фебруару, под називом „Дан розe мајица“. Обележавање овог дана има за циљ промовисање толеранције, емпатије, поштовање различитости, развијање сарадње и оснаживање за ненасилну комуникацију и ненасилно решавање конфликата.
23.2.2022. године, већ традиционално обележавамо Дан ружичастих мајица, Дан борбе против вршњачког насиља. Ученици одељења III/2 су овог дана на себи имали розе мајице и маске. На мајицама розе боје исписали су лепе речи подршке, љубави и охрабрења, те планету Земљу од стиропора красе мајице љубави, толеранције, разумевања, прихватања … Играли су се игру откривања и проналазили делове мајице на којима су исписане речи супротног значења које красе пано. На паноу су се нашле и поруке пријатељства, савети за успешну комуникацијуи сваки ученик је свом имену придружио особине које воли код себе.
Видео материјал можете погледати овде.

[nggallery id=482]

Оставите коментар

Морате бити пријављенида бисте оставили коментар

©2024 Основна школа "Димитрије Тодоровић Каплар" Књажевац