Живети заједно

Постављено: 25 новембра, 2021 by oskaplar Без коментара

ДА ИНКЛУЗИЈА НЕ БУДЕ ИЛУЗИЈА
Данас је (24.11.2021.) у ОШ „Димитрије Тодоровић Каплар „, Књажевац одржана заједничка инклузивна радионица деце представника школе
у оквиру Еразмус плус КА229 пројекта „eQuality Schools, eQuality Future“ и деце нашег Удружења породица особа са инвалидитетом „Живети заједно“. Повод је припрема различитих заједничких активности које ће своју завршницу у обележавању Светског дана особа са инвалидитетом – 3.децембра 2021. када је заказана предпремијера луткарске интерактивне представе „Изокренута прича“ у извођењу чланова нашег Удружења „Живети заједно“ и промоције књиге ( у изради) „Еми и другари“. Све ће се реализовати у просторијама ОШ „Димитрије Тодоровић Каплар“, чиме се остварује први циљ – видљивост деце са развојним сметњама и укључесност у социјалну средину типичне популације (инклузија и интеграција).
Деца су показала да међу њима нема разлике, нити препрека када су на истом задатку, када се друже, воле, подржавају…Правили су заједнички плакат за предстојећи јавни наступ деце нашег удружења и деце из Еразмус пројекта школе – свако понешто у лепој, топлој и другарској атмосфери и уз подршку нас одраслих: Бранкице Петковић, наставнице математике, Зденка Филиповића, наставника Енглеског језика, дефектолога Тање Ристић и мене (Снежане Ђурић), учитељице Зорице Николић и родитеља, а уз пуну подршку Управе школе и директора Милана Ђорђевића.
Настали су сјајну цртежи који ће чинити велики плакат пријатељства и који ће се штампати и бити позивница свој деци да додју 3.децембра и уживају у луткарској представи што ће бити велика подршка деци за развојним проблемима.
Данас је био само део деце из нашег Удружења јер морамо да поштујемо епидемиолошке мере и дозвољнери број окупљања. Али, како је планирано још неколико заједничких активности – на изради флајера са порукама: СВИ СМО МИ РОЂЕНИ ЈЕДНАКИ И ИМАМО ИСТА ПРАВА НА ЗАЈЕДНИЧКИ ЖИВОТ , ПОД ЈЕДНАКИМ УСЛОВИМА, КАО И ИЛУСТАРЦИЈЕ ЗА НОВЕ ЕМИЈЕВЕ ПЕСМЕ И ДРУГАРА, биће прилике да сва наша деца удружења, заједно са другарима типичне популације у инклузивним радиницама поакжу да је заједнички суживот могућ, потребан и стваран. 11. децембра ће сва наша деца бити на окупу са својим другарима из школе као најснажнијој подршци на лепој свечаности промоције књиге и јавног наступа са поменутом луткарском представом „Изокренута прича

[nggallery id=454]

Оставите коментар

Морате бити пријављенида бисте оставили коментар

©2024 Основна школа "Димитрије Тодоровић Каплар" Књажевац