Каплар у срцу

Постављено: 17 марта, 2015 by oskaplar Без коментара

Основна школа “Димитрије Тодоровић“ у Књажевцу обележава 180 година постојања. Велики јибилеј обележава се низом манифестација, међу којима је и изложба старих школских фотографија “Каплар у срцу“, отворена у великој галерији Дома културе.

 

Из школске архиве извучени су дневници, пронађене старе фотографије са којих нас гледају бивши ученици Основне школе “Димитрије Тодоровић Каплар“, заустављени у покрету на фискултурним приредбама, на слетовима, балетским представама, важни на завршетку школске године, наставници са ђацима, директори са колегама, помоћним радницима.
Изложба “Каплар у срцу“ је историја школе и историја Књажевца шездесетих година XX века, каже помоћница директора Весна Давидовић.
“На основу ових фотографија можемо да сазнамо све: колико је било ентузијазма, самопрегорног рада радника, ученика, секција, које су оспособљавале ученике за живот. У једном разреду било је и по 12 одељења, а и се сада радујемо када упишемо пет. Поносни смо јер имамо 811 ученика, али то није ништа у поређењу са тим периодом када се радило и у три смене“.
Поштовање ауторитета и много више заједничких активности, дружења, оно је чега се са носталгијом сећају бивши ученици Основне школе “Каплар“.
“Из тог времена највише памтим годишње изложе које је школа организовала-свако одељење за себе о то је трајало недељу дана. Памтим годишње излете просветних радника…Богами, како их данас плаћају и цене-добро и раде“, каже Славиша Раденковић, организатор програма у Дому културе.
“Ми смо настојали да у то време будемо заиста прави ученици у смислу поштовања својих учитеља и наставника. Они су били прави васпитачи и педагози, тако да смо знања, која смо стекли, могли да користимо у даљем школовању. Из мог разреда изникло је више учених људи, успешних у својим професијама“, сећа се судија у пензији Миодраг Радосављевић.
“Врло радо се сећам основне школе. Најлепши део мог детињства везан је за ову школу. Увек кад дођем, волим да посетим своју школу, да се сетим свих тих милих догађаја, да сретнем драге људе, па да заједно у сећање дозовемо анегдоте…“, прича потпоручниик Иван Сибиновић, пилот хеликоптера и припадник 204. ваздухопловне бригаде аеродрома Батајница.
На отврању изложбе своја сећања са публиком поделили су и наставник у пензији Петар Геров и бивши ученик “Каплара“ књижевник Братислав Милановић. У програму су учествовали рецитатор Мартина Станојевић и млади гитаристи Марко Илић и Петар Видојевић. Школска ужина, чији укус памте сви они који “Каплар“ носе у срцу, била је најлепши завршетак једне од свечаности којом ова образовна установа обележава јубилеј за поштовање – 180 година постојања.

Прилог ТВ Књажевац Инфо:

Оставите коментар

Морате бити пријављенида бисте оставили коментар

©2024 Основна школа "Димитрије Тодоровић Каплар" Књажевац