Међународни дан борбе против вршњачког насиља

Постављено: 25 фебруара, 2020 by oskaplar Без коментара

Ово је догађај повезан са Даном ружичастих мајица и има за циљ промовисање толеранције, разумевања, поштовања и ненасиља, пре свега код школске деце, али и у локалној заједници.
У среду, 26.2.2020. године у школу се долази у ружичастој (розе) мајици као подршка милионима младих у свету који обележавају Међународни дан борбе против вршњачког насиља. „Дан ружичастих мајица“ изворно „ Pink Shirt Day “, обележава се последње среде у фебруару од 2007. године. Све је почело 2007. године када је дечак у Канади био изложен вршњачком насиљу у школи, због доласка у ружичастој мајици.

Испоставило се да је мајица била симбол подршке дечака својој мајици која је боловала од карцинома дојке. Школски другови су одлучили да дигну свој глас против насилника и солидаришу се са вербано злостављаним дечаком тако што су се сутрадан сви појавили у школи у ружичастим мајицама. Ову иницијативу су покренули 17-годишњи ученици David Shepherd и Travis Price, који су штампали првих 50 ружичастих мајица. Од тада, ружичаста мајица је постала симбол борбе против међувршњачког насиља у школама.

Млађи разреди ће овај дан обележити једним перформансом у малом дворишту Школе или у спотрској хали.
Од 16:00 сати поједина одељења ће се путем видео конференције у оквиру eTwinning догађаја укључити и разменити речи толеранције, поштовања и ненасиља.

[nggallery id=160]

Оставите коментар

Морате бити пријављенида бисте оставили коментар

©2024 Основна школа "Димитрије Тодоровић Каплар" Књажевац