Обука за ђачки парламент

Постављено: 28 октобра, 2020 by oskaplar Без коментара

Обука за ђачки парламент у оквиру пројекта „ОБРАЗОВАЊЕ ЗА ПРАВА ДЕТЕТА“ одржана је 27.10.2020. за изабране ученике седмог разреда ОШ“ Димитрије Тодоровић-Каплар“. Деца су, међусобно, тајним гласањем, изабрала 16-ро другара за учешће у пројекту на основу прописаних критеријума, поштујући принцип добровољности, као и родну засупљеност.

Обука је била целодневна и имала је за циљ да упозна децу са пројектом „Образовање за права детета“, којим се промовишу права деце и подстиче њихово остваривање, које је гарантовано Конвенцијом о правима детета ( и обавезујуће за земље потписнице, међу којима је и наша земља). Деци су, кроз радионице, на једноставан, разумљив и забаван начин, прилагођен узрасту и њиховим развојним карактеристикама, учила о својим правима, која се стичу рођењем, загарантована су, недељива и примењују се у најбољем интересу детета. Деца су разумела да остваривањем сопствених права не могу угрожавати права и потребе других, као и да је школа место где деца уче и живе своја права. Такође су разумела да права носе и одговарајуће обавезе и одговорности.

Учесници су оценили обуку корисном. Водитељски пар су ( осим два ученика) оценили позитивно. Теме су им на јасан и занимљив начин презентоване. Навођени су да сами доносе што више закључака из одређене области кроз конструктивно и сарадничко решавање задатака. Навели су да су стекли нова, примењива знања. Допао им се начин рада, лична ангажованот и атмосфера. Били су кооперативни и интерактивни, сарадљиви и веома мотивисани. Желе још оваквих обука како би јасније сагледали начине и могућности за остваривање дечјих права, посебно код осетљивих питања дискриминације, насиља, активног учешћа у доношењу одлука о свим питањима која се тичу њих самих. Навели су и да им је потребна додатна обука за препознавање и покретање акција које би водиле остваривању права детета.

Активност се реализује у оквиру пројекта “Образовање за права детета” уз подршку Ужичког центра за права детета и Песталоци дечје фондације из Швајцарске.

[nggallery id=345]

Оставите коментар

Морате бити пријављенида бисте оставили коментар

©2024 Основна школа "Димитрије Тодоровић Каплар" Књажевац