Унапређење дигиталне писмености у настави

Постављено: 27 септембра, 2022 by oskaplar Без коментара

УСАИД ПОДРЖАО ПРОЈЕКАТ УЧЕНИКА
ОШ “ДИМИТРИЈЕ ТОДОРОВИЋ КАПЛАР” ИЗ КЊАЖЕВЦА
ЗА УНАПРЕЂЕЊЕ ДИГИТАЛНЕ ПИСМЕНОСТИ У НАСТАВИ
Књажевац, 21. септембар 2022. – Пројекат “Деца деци” који чини тим ученика од 1. до 4. разреда ОШ “Димитрије Тодоровић Каплар” из Књажевца, једни су од победника конкурса “Дигитална Експедиција Изазов” у категорији основних школа. Конкурс другу годину заредом заједно реализују, Завод за унапређење образовања и васпитања (ЗУОВ), Завод за вредновање квалитета образовања и васпитања (ЗВКОВ) и Иницијатива „Дигитална Србија” у оквиру програма „Нова писменост”, који партнерски спроводе Америчка агенција за међународни развој (УСАИД) и Пропулсион.
Пројекат “Деца деци” предвиђа вршњачко креирање образовних садржаја везаних за образовање за ученике од 1. до 4. разреда, и апликацију где би деца презентовала/предала лекције по плану и програму активности које прате школски програм. Ови малишани не само да су успешно савладали читање и писање, већ су кроз пројекат “Деца деци” постали прави мали предавачи који вешто користе интернет да подучавају своје вршњаке. Видеи предавања доступни су на следећем YouTube каналу:

https://www.youtube.com/…/UCr_4e_JDy3GVxCt3ca3LqKQ/videos

“Ученици су имали прилике да осете како је и са друге стране екрана, као предавачи односно Youtube-ри упознали су се и са том улогом и могли да се бар за тренутак поистовете са својим учитељима и популарним Youtube-рима који су идоли млађој популацији.
За децу, наставнике и цео образовни систем је значајна оваква подршка јер пружа могућност увођења разних новина и идеја што је значајно за напредовање свих нас.
Дигиталне технологије су дефинитивно саставни део живота деце данас, наш задатак је да им укажемо на њихове предности и да их усмеримо на правилно коришћење дигиталних садржаја који су свима доступни. Имплементација дигиталних садржаја у настави деци је интересантнија и занимљивија због начина који их можда више подсећа на игру.”, нагласила је наставница Јелена Ранђеловић.
Деца која предају деци су ученици од 1. до 4. разреда ОШ Димитрије Тодоровић Каплар из Књажевца: у првом кругу учествовало је њих 71, уз велику подршку њихових учитељица и учитеља ,а координатор тима је наставница Јелена Ранђеловић.
Изјава детета: “Љиљана (10) : Драго ми је што сам била наставница, бар на 15 минута, И желим да се опробам у нечем сличном, можда да будем инфлуенсерка.
Немања (10) : Имао сам баш трему, и ако сам лекцију научио супер, доста пута смо морали да понављамо снимање јер се збуним.
Коста (11) : Волим спорт и раније сам снимао неке видее за Youtube
Ема (😎 : Супер сам испала, права сам Youtube-рка.”.
У првом циклусу конкурса “Дигитална експедиција Изазов” пристигло је 171 пријава из 106 школа са територија 80 градова и општина Србије. Укупни наградни фонд конкурса је милион динара.
Програм Нова писменост ради с грађанима, медијима, компанијама, образовним системом, инфлуенсерима и државном управом како би се најбоље праксе медијске, информационе и дигиталне писмености нашле међу темељима савременог српског друштва.

Оставите коментар

Морате бити пријављенида бисте оставили коментар

©2024 Основна школа "Димитрије Тодоровић Каплар" Књажевац