Чувари традиције, културе, здравља и среће

Постављено: 14 септембра, 2017 by oskaplar Без коментара

Основна школа „Димитрије Тодоровић Каплар“ реализоваће пројекат чији је циљ да утиче на промену ставова околине и промоција интеркултуларности и суживота међу ученицима различитих култура, вера и социјалног статуса.

Основна школа „Димитрије Тодоровић Каплар“ реализоваће пројекат чији је циљ да утиче на промену ставова околине и промоција интеркултуларности и суживота међу ученицима различитих култура, вера и социјалног статуса.

vesti_2017-septembar-kaplar

 

У оквиру пројекта „Побољшање услова живота Рома и Ромкиња и других маргинализованих група, превенција ирегуларних миграција и подстицање реинтеграције повратника у Србију“, у просторијама Екуменске хуманитарне организације у Новом Саду 29. августа потписани су уговори о донацијама са укупно 10 школа које су биле учеснице програма сталног стручног усавршавања „Изазови интеркултуралног учења и наставе“, а чијиј су пројекти прихваћени од ове донаторске организације. Међу потписницима је и Основна школа „Димитрије Тодоровић Каплар“.

Циљ пројекта „Чувари традиције, културе, здравља и среће“ је да се утиче на промену ставова околине и да се покаже да сва деца могу живети и учити заједно, кроз адекватне методе учења и начине рада (кооперативно, интерактивно учење – у радионицама као начину рада), ступајући у интерактивне односе који доводе до интеграције деце у типичну популацију. Пројекат за крајњи циљ има промоцију интеркултуралности и суживота међу ученицима различитих култура, вера, социјалног статуса.

Циљну групу чини 18-оро деце из осетљивих група, пројекат траје од септембра ове до фебруара наредне године, а реализоваће се у Књажевцу и Димитровграду. Планирано је да се 13. 14. и 15. септембра реализује тродневно студијско путовање до Димитровграда где би на Интерактивној фарми аутохтоних раса домаћих животиња, у кањону реке Јерме, манастиру Поганово и Планинарском дому у Сенокосу био реализован већи број активности (вајање, цртање, хипотерапија, пешачење, здрава исхрана, радионице веза, плетења и луткарства, тројезични и јавни часови, наступи и изложбе.

Први родитељски састанак одржан је у четвртак, 7. септембра, када су родитељи упознати са пројектом, потписали сагласност за учешће деце у пројектним активностима и одобрили објаве снимака и слика деце у медијима, на друштвеним мрежама, сајту школе и штампаним гласилима, а постигнут је и коначан договор око припрема за предстојеће студијско путовање.

Пројектни тим школе Каплар чине координатор Снежана Ђурић, Новица Лападатовић, Јагодинка Милисављевић, Гордана Јаневска, Слободанка Лападатовић, Зорица Николић, и Марија Симић.

Оставите коментар

Морате бити пријављенида бисте оставили коментар

©2024 Основна школа "Димитрије Тодоровић Каплар" Књажевац