30 година од усвајања Конвенције о правима детета

Постављено: 21 новембра, 2019 by oskaplar Без коментара

Поводом 30 година од усвајања Конвенције о правима детета, у школи је изведен игроказ по тексту Дејана Алексића.
У поздравној речи директор школе Милан Ђорђевић, захвалио се деци и менторима који су припремали игроказ, а ученицима млађих разреда, који су делегатски , са својим разредним старешинама присуствовали премијери, као и родитељима, пожелео добар угођај у праћењу „представе“ и учењу о правима детета, што је била и основна тема читавог догађаја. Пожелео је и добродошлицу драгим и поштованим дечјим писцима Бранку Стевановићу и Душану Поп Ђурђеву, којима је препустио реч. Присутној деци и одраслима обратио се Бранко Стевановић, говорећи о животу и раду Дејана Алексића, говорећи Дејанове и своје стихове и прозне текстове, а онда је прочитао и краћу причу „Кишобран и сунцобран“ Кристине Савић, ученице 3. разреда специјалног одељења наше школе, која је настала на књижевним радионицама у оквиру манифестације „Чаробне полице Биби Сликовчице и која је штампана у зборнику радова под истоименим насловом манифестације. Дете је доживело дивне тренутке и дубоким наклоном се захвалило Бранку за представљање и публици за аплаузе. Потом је „подијум“ препуштен деци која су извела игроказ. Уводни део извели су ученици комбинованог специјалног одељења првог, другог , трећег и осмог разреда, који су кроз реч, песму и игру послали јасну поруку другарима – „Учите и живите своја права“. Потом су ученици 7. разреда сјајно извели игроказ у његовој изворној верзији Дејана Алексића ( а комплетну слику употпунили су другари 6, 7. и 8. разреда у улози статиста) .
Извођење је протекло у веома емотивној атмосфери. „Глумци“ су често прекидани громогласним аплаузима, што је доказ да су сви уживали – и извођачи и гледаоци. Поред основне идеје – да се на пригодан и адекватан начин, у духу дечјих права, обележи јубиларна тридесетогодишњица од усвајања Конвенције, жеља је била и да се деца и сви присутни добро забаве, друже и уче о правима и одговорностима детета.
На самом крају су деца – глумци поделили свим присутним гледаоцима флајере који садрже права и обавезе (одговорности) деце, што је још један корак даље у промовисању дечјих права.
Читав догађај је сниман у целини и сликане су поједине секвенце и на крају, заједничка фотографија.
Завршетак читавог догађаја било је лепо дружење и освежење за све учеснике игроказа.

Поред флајера, штампан је и плакат којим се најавила премијера игроказа. Ученици школе су и путем писаног обавештења, које је читано у свим одељењима, обавештени о датуму, месту и времену реализације игроказа, као и начину присуства истом (делегатски по 5-ро ученика из сваког одељења млађих разреда, а сви остали ученици моћи ће да виде игроказ у репризним терминима који ће бити накнадно одређени).
У истом обавештењу је стајало да ће директор школе од понедељка, 25.11.2019. према утврђеном распореду (о чему ће их обавестити разредне старешине), примати ученике свих разреда, на разговоре о њиховим проблемима, идејама, примедбама, предлозима…

Игроказ реализовали:

Василије Ђорђевић, 1.разред
Лена Пок, 2.разред
Кристина Савић, 3.разред
Сара Петковић, 8.разред
Ђорђе Стојковић, 8.разред
Миља Стојановић, 7/4
Неда Николић, 7/4
Лука Тошић, 7/1
Вукан Јоксимовић, 7/1

Статисти:
Нада Радосављевић, 8/3
Ања Костић, 8/3
Петар Видојевић, 7/4
Богдан Ђокић, 7/4
Јовна Илић, 6/3
Петра Сибиновић, 6/3

МЕНТОРИ:
Оливера Ранђеловић, наставница Српског језика
Миљана Ненковић, наставница Српског језика
Снежана Ђурић, дипл. дефектолог

Активност је део усвојеног Акционог плана школе за 2019/20. у оквиру пројекта „Образовање за права детета“, који реализује Ужички центар за права детета и партнери, уз подршку дечје фондације Песталоци из Швајцарске.
Наш „први сарадник“ и партнер је Центар за креативни развој, Књажевац.

[nggallery id=120]

Оставите коментар

Морате бити пријављенида бисте оставили коментар

©2024 Основна школа "Димитрије Тодоровић Каплар" Књажевац