Едукација ученика, родитеља и наставника

Постављено: 15 јануара, 2020 by oskaplar Без коментара

Интернет и дигитална технологија постали су саставни део живота људи широм света. Поред великог броја предности, са собом носе и ризике, па је потребно предузети одређене мере заштите ради боље дигиталне безбедности. Безбедно понашање приликом коришћења нових технологија представља један од кључних аспеката дигиталне писмености која је неопходна вештина за „преживљавање“ у 21. веку.
Број деце која свакодневно користе интернет је у сталном порасту, и у свету и код нас. Зато је безбедност деце на интернету једно од најбитнијих питања безбедности како на глобалном нивоу, тако и у Србији.
Од школске 2017/2018. године Министарство унутрашњих послова и Министарство просвете, науке и технолошког развоја реализује Програм „Основи безбедности деце“ чији је циљ стицање нових и унапређење постојећих знања, вештина и ставова ради постизања безбедносне културе ученика четвртог и шестог разреда основне школе. Наставу реализују припадници Министарства унутрашњих послова који поседују знања и вештине из области које се изучавају, као и пензионисани припадници МУП-а. Области које реализују једном месечно кроз час одељењског старешине су: безбедност деце у саобраћају; полиција у служби грађана; насиље као негативна појава; превенција и заштита деце од опојних дрога и алкохола; безбедно коришћење интернета и друштвених мрежа; превенција и заштита деце од трговине људима; заштита од пожара и заштита од техничко-технолошких опасности и природних непогода. Од школске 2018/2019. године предавања се реализују и са ученицима првог разреда.
У току школске 2019/2020. године реализоваће се континуирано едукација деце, родитеља и наставника о безбедности на интернету.

[nggallery id=148]

Оставите коментар

Морате бити пријављенида бисте оставили коментар

©2024 Основна школа "Димитрије Тодоровић Каплар" Књажевац