Енергетска ефикасност у Еко школи

Постављено: 2 новембра, 2019 by oskaplar Без коментара

31.10.2019. одржани су часови о „Енергетској ефикасности у Eкo – школама“ у одељењима 3/1 и 5/4, са циљем да деца, на што ранијем узрасту, науче да се одговорно односе према природној средини, рационалном коришћењу необновљивих и примени обновљивих извора енергије.
У одељењу 3/1 се , најпре, коришћени продукти ученика 3/3, који су од рециклирајућих материјала израђивали ветрењаче, чиме се започела прича о енергетској ефикасности на глобалном нивоу. Деца су разумела да се за покретање ветрењача користи снага ветра и да се тако механичка снага претвара у електричну енергију. На питање где би и да ли би у нашем окружењу могле да се „граде“ ветрењаче, деца су наводила: Стару планину „на врху Старе планине, јер дувају јаки ветрови“. Да ли би таква производња струје била штетнија или чистија за природну средину, деца нису била сигурна. Али, када су , уз покретање ППП , видели да се чак 70% струје производи у термоелектранама, где сагорева угаљ и где дим из огромних димњака иде у ваздух, схватили су да су ветрењаче „чистија“ производња струје и кориснија, јер користе природне ресурсе – снагу ветра.
Деца су стекла нова знања: шта значи скраћеница :ЕПС, шта све обухавта делатност исте, колико термоелектрана, а колико ходроелектрана има у Србији и са колико производње струје учествује једна и друга опција. Такође су разумели да се на димњацима морају поставити филтери, како би се смањило загађење од емисије штетних гасова у ваздуху.
На основу слика са постера „Енергетска ефикасност у Eкo – школама“ деца су видела јасно где се све може учинити уштеда електричне енергије и колико ми, услед лоших навика, „расипамо“ струју.
Такође су, на крају, уз посматрање радова својих вршњака из 3/3 уочавали да је потребно да: што чешће возимо бицикле , а мање (и одрасли и деца) да користе аутомобиле за превоз (боље је путовати и јавним превозом – градским и приградским аутобусима, јер би се смањивала емисија штетних гасова из аутомобилских ауспухова. Видели су и на тој зодној слици ветрењаче, ккоје како су, сада већ сигурније знали, користе снагу природних, обновљивих ресурса.
У 5/4 радионица је започела разговаром да ли се у нашој школи примењују мере уштеде електричне енергије, као и где је остварена енергетска ефикасност. Деца су самостално дошла до закључка да је наша школа топлотном изолацијом и заменом спољашње столарије постала значајно енергетски ефикаснија, јер се врши уштеда у енергентима: мање се потроше дрва и угаљ за грејање школе. Такође су, кроз заједничку дискусију дошли до закључка, да је потребно веће уштеде чинити са електричном енергијом – мање током дана користити електрично осветљење, а више природног светла које долази од Сунца.
Деца су, на основу података из ППП, била изненађена да се у тако високом проценту струја производи у термоелектранама (мислили су да је већа производња у хидроелектранама). Знајуи за проблем градње миниелектрана на рекама које су заштићена добра, какав је случај са покушајима градње миниелектране у заштићеном подручју Старе планине и да осуђују такве поступке.
На постеру „Енергетска ефикасност у Eкo – школама“ су искрено препознавали и говорили и о својим лошим навикама – пуњења мобилних телефона током ноћи, где исти буду на пуњачу током читаве ноћи, да ретко када ваде пуњач из струје, телевизори се гасе на даљински, а не из струје (макар током ноћи) и већ уочена чињеница да у школи светло гори скоро током читавог дана у учионицама.
Ученици и једног и другог одељења су навели да им је час користио да стекну нова знања, препознају и идентификују све неефикасне мере прекомерне употребе електричне енергије и важности рационалног коришћења исте и других обновљивих и необновљивих извора енергије.

[nggallery id=108]

Оставите коментар

Морате бити пријављенида бисте оставили коментар

©2024 Основна школа "Димитрије Тодоровић Каплар" Књажевац