Кад деца уче и друже се без предрасуда

Постављено: 25 октобра, 2017 by oskaplar Без коментара

У Основној школи “Димитрије Тодоровић Каплар“ представљене су досадашње активности на пројекту “Чувари традиције, културе, здравља и среће“ и најавлејне активности за нареди период. Пројекат је финансијски продржала Екуменска хуманитарна организација ЕХО из Новог Сада, а циљ је промоција суживота међу ученицима различитих култура, вера, социјалног статуса.

vesti_2017-oktobar-cuvari_tradicije

Основна школа “Димитрије Тодоровић Каплар“ једна је од десет школа у Србији у којој се спроводи програм интеркултуралног учење и наставе. Овде је припремљен и реализује се пројекат “Чувари традиције, културе, здравља и среће“, у коме учествују деца српске и ромске националности. Део пројекта рализован је у планинарском дому Сенокос на Старој планини у општини Димировград. На малишаане, највећи утисак оставио је сусрет са аутохтоним животињама.
Не обазирући се на боју, језик, или веру, деца су се дивно дружила, а родитељи стекли поверење у наставнике и школу, кажу учитељи. Без савремених техничких помагала, упућени једни на друге, ученици су показали да воле да буду заједно. То је један од корака ка разбијању предрасуда код родитеља, наглашава координаторка пројекта Снежана Ђурић.

„Имамо проблем непохађања наставе, што није проблем деце, него родитеља. Имамо проблем неповерења родитеља и хтели смо да покажемо да деца воле да се друже и буду заједно.“

Ово је један у низу програма који реализујемо са Екуменском хуманитарном организацијом, подстачући децу да се друже и уживају у чарима Старе планине, казао је директор Милан Ђорђевић.

“Изузетно са задовољан. Ово је још један у низу пројеката које реализујемо са Екуменском организацијом. Добар део програма је студијско путовање. Деца су задовољна. Циљ пројекта је да подржи интеркултуралност, што је битна ставка у образовању.“

Последња коцкица у мозаику дешавања везаних за пројекат “Чувари традиције, културе, здравља и среће“ биће луткарска представа, коју ђаци “Каплара“ припремају за фебруар наредне године.

Оставите коментар

Морате бити пријављенида бисте оставили коментар

©2024 Основна школа "Димитрије Тодоровић Каплар" Књажевац