Конкурс „Рука у тесту“ 2020: „Спасимо биолошку разноврсност!„

Постављено: 4 фебруара, 2020 by oskaplar Без коментара

Заштити животну средину, значи очувати биолошку разноликост и будући опстанак свих врста на Земљи. Глобално загревање, топљење леда, нестанак шума, недостатак воде, пожари, модификација станишта, поплаве или загађење, угрожавају на директан или индиректан начин значајан део флоре и фауне на нашој планети.

Климатске промене су реалност са којом се морамо суочити. Које су везе између климе и биолошке разноликости? Које су последице климатских промена на биодиверзитет у свету? Да ли нам биолошка разноврсност помаже у борби против последица климатских промена? Какве то везе има са нама?

Како дати свој допринос очувању природе, како променити свакодневне навике за стварни еколошки утицај Својим понашањем на свакодневном нивоу можемо се борити против климатских промена и допринети очувању биолошке разноврсности.

За овај седми конкурс, Француски институт у Србији и професор Јокић, иницијатор програма „Рука у тесту“ у Србији, желе да вас подстакну да обратите пажњу на свакодневно понашање и навике које могу да допринесу очувању наше планете и да ублаже утицај климатских промена на биолошки диверзитет.

Пројекат треба да се бави следећим темама:

Очување биолошке разноликости у градовима

Заједничке баште, висеће баште, простори који омогућавају развијање биолошке разноликости, а на којима урбанизација углавном има предност над природом, градска пољопривреда. Прикупљање воде и компостирање за узгој цвец́а и воц́а, поврц́а и локалног и ароматичног сезонског биља, коришц́ење еколошки прихватљивих метода …

Очување биолошке разноликости у природи

Променити наше понашање у природи: бука, светло, смеће, зауставити дивље сечење дрвећа, поштовање животиња и станишта, идентификација угрожених врста, ревитализација …

Промена наших навика

Органска пољопривреда чува воду и тло избегавањем синтетичких пестицида. Конзумирање локално произведене хране и сезонског воћа и поврћа смањује наш негативан утицај на климу (мања употреба превоза, дакле мања производња гасова са ефектом стаклене баште)
Пластичним сламчицама, флашама, чашама, и кесама треба неколико векова да се распадну, па чак и када се распадну у микроскопске делове и даље загађују ваздух, воду и земљу. Одлазе и у водене токове, загађујући реке и плаже.
Намештај, одећа, обућа, кућни апарати, мобилни телефони, итд… Не можемо замислити количину предмета које свакодневно користимо, а којима бисмо могли да удахнемо други живот или да их потпуно вратимо у функцију ако их поправимо, уместо да их заменимо новим.

Ко организује овај конкурс?
Француски институт у Србији и Амбасада Француске имају за циљ да кроз културу, образовање, француски језик, науку, иновације и знање остваре нове везе између Србије и Француске и подржавају културне, образовне, социјалне иновативне програме и активно сарађују са младим људима у Србији.

Програм ʺРука у тестуʺ има за циљ да побољша квалитет предавања науке и технологије у школама. Програм подржава наставнике да примене истраживачку педагогију која стимулише радозналост и склоност према наукама код ученика. Овогодишњи конкурс ће, поред самог пројекта, наградити и ту створену педагошку динамику.

Ко може да учествује?
Све школе у Србији. Учесници су подељени у две категорије:

Категорија 1: основне школе
Категорија 2: средње школе
Који формат може да се користи?
Ученици ће моћи да представе своје радове у следећа три формата:
– као макету или прототип
– као видео репортажу
– кроз радионице за популаризацију науке (експерименте, анимације, друштвене игре, стрип…)

Који критеријуми ће се узимати у обзир?

Педагошки квалитет пројекта
Оригиналност (иновативни карактер) пројекта и употребљених средстава
Учешће ученика и школе у пројекту (индивидуални пројекти неће бити узети у обзир)
Мултидисциплинарна димензија пројекта

Како учествовати?
Довољно је послати мејл са описом пројекта и објашњењем на највише две странице А4 формата, (на српском или француском језику) као и, у зависности од изабраног формата пројекта, слике реализованог пројекта или видео запис (послати зипован фајл уколико је документ претежак) на следеће маил адресе: sjokic@vin.bg.ac.rs и cm.universitaire@institutfrancais.rs.

Награде
Комисија ће одабрати најбољи пројекат у свакој категорији (основна и средња школа). Добитницима ће бити уручена пригодна награда, а њихов пројекат представљен на додели награда 5. јуна 2020, поводом обележавања светског дана животне средине.

Више о образовању за одрживи развој, ресурсима пројекта „Руке у тесту“ можете пронаћи: овде

[nggallery id=154]

Оставите коментар

Морате бити пријављенида бисте оставили коментар

©2024 Основна школа "Димитрије Тодоровић Каплар" Књажевац