Обука о правима детета

Постављено: 10 октобра, 2021 by oskaplar Без коментара

У ОШ “Димитрије Тодоровић – Kаплар“ одржана је обука о правима детета за Ђачке парламенте и заинтересоване ученике у уторак, 05.10.2021. Kритеријуми за избор ученика подразумевали су: добровољност за учествовање, деца су сама бирала своје представнике анонимним „гласањем“ за своје другаре за које сматрају да имају иницијативност да покрећу акције, деле идеје, сарадљиви су, тимски су играчи, елоквентни су, нису проблематичног понашања…Избор је „пао“ на 25 ученика седмог разреда, од којих је осморо изабраних чланова ђачког парламента. Свим ученицима послата су позивна писма за учествовање, на која се одазвао 21 ученик (остала деца су у изолацији).
Обуку су реализовале: Снежана Ђурић, школски координатор ОПД тима и Татјана Алексић, психолог школе и члан ОПД тима.
Обука је била целодневна и имала је за циљ да упозна децу са пројектом „Образовање за права детета“, којим се промовишу права деце и подстиче њихово остваривање, које је гарантовано Kонвенцијом о правима детета ( и обавезујуће за земље потписнице, међу којима је и наша земља).
Реализоване теме о самом пројекту „Образовање за права детета“, дечјим (људским) правима, дискриминацији, партиципацији , насиљу у школама.., имале су за циљ да деца сазнају више о дечјим правима и науче како да их примењују (како да живе своја права), као и да их оснаже у покретању акција којима ће унапредити свој живот и образовно – васпитни процес у школи. Ученици би након обуке требали да буду компетентнији у проналажењу свих начина за активно укључивање у доношењу одлука које се директно тичу њих самих, као и да буду спремни да стечена знања пренесу својим другарима у школи, што ће допринети да највећи број (пожељно је – сва деца) ученика познаје дечја права, уочава где и ко их крши и изналази начине за креирање таквих активности и акција које ће доприности потпуном остваривању дечјих права, која подрзумевају и одговорности и неугрожавање права других.
Укупан утисак свих ученика у обуци је – да су стекли значајна знања о дечјим правима, да боље разумеју начине примене истих и колико је важно да преко својих представника у Ђачком парламенту активно учествују у доношењу одлука у свим питањима која се баве њима и у њиховом су најбољем интересу.
Активност је реализована у оквиру пројекта „Образовање за права детета“, који у Србији реализује Ужички центар за права детета са партнерима и уз подршку Песталоци дечје фондације из Швајцарске.

[nggallery id=435]

Оставите коментар

Морате бити пријављенида бисте оставили коментар

©2024 Основна школа "Димитрије Тодоровић Каплар" Књажевац