Светски дан дечје књиге

Постављено: 2 априла, 2020 by oskaplar Без коментара

Светски дан дечје књиге у част Андерсену
Међународни данкњиге за децу обележава се од 1967. Године сваког 2. Априла на рођендан бајко писц аАндерсена. С намером да се скрене пажња на потребу гласног читања деци у породици, али и популаризације читалаштва деце и омладине и дружења са књигом. У овим околностима ванредног стања и самоизоцалице, књига је добра пријатељ и против досаде, а и добар „лек“ за опуштање и релаксацију, која нам је свима потребна, ових дана.
Поводом Међународног дана књиге за децу наводимо и речи песника Љубивоја Ршумовића, који је у једној пригодној прилици, истим поводом рекао:
„Ја имам једну поруку, да људи више не живе у бризи, ко нема у глави има у књизи и само сви људи знају све ствари, књига главу чува, шубара је квари. Мој мото може да гласи читајте да бисте живели, читајте књиге да бисте живели. Ја сам проживео стотине живота са јунацима књига које сам читао“.
Препоручујемо:
Катарина Безбрига (Српска књижевна задруга, Београд, 2015) је кратак илустровани роман француског нобеловца Патрика Модијана. Ова књига нам дочарава свет једне необичне девојчице, која расте у необичним околностима и са необичним презименом.
Књигу је илустровао Жан Жак Сампе, славни карикатуриста, некадашњи сарадник београдског сатиричног листа Јеж. Са француског роман је превео Горан Наранчић.
Први пут објављена 1988. године, Катарина Безбрига нам дочарава слику детињства у Паризу 60-их година XX века. Тема потраге за идентитетом намеће се као главна окосница романа. Сви ликови, трагају за својим правим Ја које је илиизгубљено или још није ни формирано.
А, шта препоручују деца деци или вршњаци вршњацима, можете видети у оригиналним, својеручним препорукама наших ученика 7.разреда, учесника у пројекту „Образовање за права детета“. Читајте и уживајте у препорукама својих другара!

[nggallery id=188]

Оставите коментар

Морате бити пријављенида бисте оставили коментар

©2024 Основна школа "Димитрије Тодоровић Каплар" Књажевац